KUNSTENARES ROOS VAN DE VELDE WERPT EEN ANDERE BLIK OP DE DOOD MET EEN UNIEKE REEKS HANDGEMAAKTE URNEN

256995 le chaperon 62697 18d2d9 original 1503926228

Stilstaan bij onze eigen vergankelijkheid doen we liever niet. En toch geeft de dood zin aan ons leven. Beeldend kunstenares ROOS VAN DE VELDE denkt en praat over de dood zoals jij en ik dat doen over een nieuw paar schoenen. Aan de hand van een unieke reeks handgemaakte urnen toont ze aan dat de dood niet het einde hoeft te zijn en geeft ze een nieuwe invulling aan de definitie van een urn. Vanaf 6 november 2017 exclusief verkrijgbaar via de online galerij LECHAPERON.

 

DE KEI ALS SYMBOOL VOOR NIEUW LEVEN

Beeldend kunstenares ROOS VAN DE VELDE creëerde voor LECHAPERON een unieke reeks handgemaakte urnen om de as van je geliefden in te bewaren. Van de Velde’s opvatting over de dood en de symboliek zitten vervat in de unieke vormgeving van elke urn. Als symbool voor nieuw leven werkte de kunstenares met een keivorm : ‘k-ei’ verwijst naar de aarde en het ei als begin van nieuw leven. Elk ei-nde draagt ook een nieuw begin in zich waardoor de dood maar een overgangsfase is, een metamorfose. De kei met ingewerkte roos wordt niet afgesloten, op die manier blijft het contact met het hier en nu bestaan.

256998 le chaperon 62714 3f7330 large 1503926802

URNEN ONLINE

De dood is onderdeel van het leven, maar onze maatschappij is erop gericht om de dood, welja, dood te zwijgen. We staan liever niet te lang stil bij onze sterfelijkheid. Waarschijnlijk is het dan ook even wennen wanneer je urnen online krijgt aangeboden via een website. Of wanneer je tussen je Facebookposts en mails van de dag plots een urn ziet verschijnen. Maar vanaf 6 november 2017 is het een feit voor wie de online galerij LECHAPERON volgt. Vanaf dat moment kan je de exclusieve urnen online aankopen of op afspraak gaan bekijken.

256997 le chaperon 62712 9dcc2b large 1503926801

 

NATUUR ALS INSPIRATIEBRON

Voor Roos van de Velde is de natuur een grote inspiratiebron die als een rode draad doorheen al haar creaties loopt. Ook de dood is voor haar een natuurlijk gegeven dat makkelijk bespreekbaar moet zijn.

De urn staat voor mij symbool voor vergankelijkheid en oneindigheid. De idee dat de dood niet het einde hoeft te zijn, vind ik een hele mooie gedachte.

Roos van de Velde

Prijs per stuk : 530 euro

 

Alle urnen zijn met de hand gemaakt en hebben een verschillende vorm en grootte. De urnen kan je ook op afspraak bij LECHAPERON gaan bekijken (contact vicky@lechaperonunlimited.com)

 

"De idee om dit type object via een digitaal medium aan te bieden, voelde aanvankelijk wat ongemakkelijk omdat dit in schril contrast staat met onze hele maatschappij en snelle manier van leven. Die is toch vooral gericht op gelukkig zijn, positiviteit en onsterfelijkheid. Ook aan de familietafel of onder vrienden is er nog steeds een taboe over de dood. Voor Roos is de dood heel normaal en bespreekbaar. Het is die gedachte die me uiteindelijk over de streep heeft getrokken om toch met dit object van Roos naar buiten te komen via LECHAPERON."

Vicky Janssen - Le Chaperon

OVER LECHAPERON

LECHAPERON is een online galerij die een zorgvuldig gekozen selectie van makers en hun exclusieve producten etaleert en verkoopt. Een slow shopping initiatief waar kwaliteit en de identiteit van de maker centraal staan, los van seizoenen en trends. LECHAPERON laat nieuwe samenwerkingen met makers en ideeën rijpen, waarna het resultaat na verloop van tijd zichtbaar wordt gemaakt via de online galerij.

 

Nota voor de pers:

 

Interview Roos van de Velde is mogelijk mits een seintje aan Vicky Janssen.

 

CONTACT

VICKY JANSSEN

0473 95 18 29

 

 

 

Download PDF
Download PDF
Over buro coco

Welcome to the buro boco pressroom.
We're a crispy PR-agency with a special love for cool lifestylebrands and a nose for the extraordinary. Our restless minds are always in the search of novelties, needles in haystacks and funny features. What else? We like to see ourselves as superninja's in an ever- and fastchanging landscape.

PS. A little glitter never killed anyone, right?berichten