Helder FW19: vrouwelijk, eigenwijs én duurzaam

Ramona Stoica stelt haar nieuwste collectie 'Travellers' voor. Geïnspireerd door het constant veranderende leven van nomaden toont haar collectie een gedurfd kleurenpalet, kleurrijke prints en multifunctionele stuks. Een jurk die als jas kan worden gedragen, kreukvrije broeken die je met een kleine aanpassing van accessoires omtovert van casual naar chique. De handgeschilderde, digitale prints zijn ook dit keer de eyecatcher. Pièce de résistance van deze collectie is de felrode rok gemaakt uit Pinatex ananasleer.

Nomads

De klimaatverandering dwingt ons op een andere manier te gaan nadenken over hoe we ons kleden. De wintercollectie speelt hierop in met tijdloze stuks die de seizoenen overstijgen. Jurken en broeken die je op verschillende manieren kunt dragen sluiten aan bij deze filosofie. Het vertrekpunt van deze collectie is ook dit keer de handgeschilderde digitale prints.

Duurzaamheid en innovatie

Voor Ramona is duurzaamheid de basis van elke collectie. Ze gaat ver in haar zoektocht naar ecologische of gerecycleerde stoffen. Het bracht haar bij het innovatieve Pinatex, een stof met de textuur en stevigheid van leer, gemaakt van de bladeren van ananassen. Die zijn een bijproduct van de landbouw en creëren en bijkomende inkomst voor landbouwgemeenschappen. Pinatex werd ontwikkeld als alternatief voor zowel leer uit massaproductie als voor onecologisch vegan leer. Ramona maakte er een rok mee en gebruikte het voor afwerking op een mantel.

Knitwear made in Belgium

De tijdloze knitwear basics worden stuk voor stuk in een Belgisch atelier gemaakt, met materialen als merinowol en organisch katoen.

Praktische info

De FW-collectie is verkrijgbaar in een 6-tal multimerkenboetieks in Vlaanderen en via de webshop.

Prijzen tussen 138 en 390 euro.

Over Helder

Al van bij de oprichting in 2016 zet het label Helder volop in op duurzaamheid. Dat vertaalt zich in de keuze voor biologische of duurzame stoffen (tencel, biokatoen, viscose...), de kleinschaligheid van de collectie èn een Europese productie. 

Duurzaamheid speelt op verschillende vlakken. Dat gaat zowel over het aankopen van minder stuks, als het oog hebben voor materialen en stoffen. Een stuk dat goed gemaakt is, uit kwalitatieve materialen, gaat langer mee en is op die manier ook duurzaam. 

Ramona Stoica

Self made woman

Ramona Stoica (38) kwam 18 jaar geleden door omstandigheden in Belgie terecht, waar ze aanvankelijk als poetsvrouw en kassierster werkte en in avondonderwijs mode studeerde.

Ik was altijd al gepassioneerd door mode, en wilde een opleiding volgen, maar van mijn ouders mocht dat niet. Dat was 'tijdsverspilling'. Hier in België ging ik wél een mode-opleiding volgen, in avondschool. Toen men studenten zocht om deel te nemen aan een wedstrijd in Monaco, nam ik uiteraard deel. Ik werd geselecteerd voor de finale, als enige uit België. De denim jurk die ik ontwerpen had, won de award voor 'beste avondjurk'. Die award heeft me zo'n boost gegeven. Eindelijk durfde ik het aan mezelf toegeven: misschien heb ik toch wel een beetje talent? Zo is alles begonnen. 

Ramona Stoica

De droom een eigen duurzaam label te starten liet haar niet los. In 2016 stampte ze Helder uit de grond.

Duurzaamheid is van in het begin het uitgangspunt, maar Ramona wil niet aan design inboeten. Met eigen prints en eigenzinnige snits zet Ramona een eigentijdse en kenmerkende collectie neer voor verschillende types vrouwen.

Ik maak mode voor de echte vrouw, die duurzaam én stijlvol gekleed wil gaan, daarin wil ik geen compromissen sluiten. 

Download PDF
Download PDF
Over buro coco

Welcome to the buro boco pressroom.
We're a crispy PR-agency with a special love for cool lifestylebrands and a nose for the extraordinary. Our restless minds are always in the search of novelties, needles in haystacks and funny features. What else? We like to see ourselves as superninja's in an ever- and fastchanging landscape.

PS. A little glitter never killed anyone, right?berichten